Home Trčanje Kako trenirati [TRENING TJEDNA] Tempo intervali

ZALOGAJ PO ZALOGAJ
[TRENING TJEDNA] Tempo intervali

1.58K
0

Tempo intervali su – jednostavno – tempo treninzi razdvojeni na intervale. Takva konstrukcija treninga omogućuje nam da dulje trčimo na granici laktatnog praga ili da trčimo malo brže nego na klasičnom tempo treningu.

 

NW_MgDirekt3

Iza toga stoji logično objašnjenje: naš laktatni prag definira se kao najbrži tempo kojim možemo trčati bez da nam se u mišićima stvara količina mliječne kiseline koju tijelo ne može obraditi. Taj tempo obično odgovara tempu polumaratona. Većina trkača na treningu može držati taj tempo 30-40 minuta. Pa ako tempo trening razbijemo u intervale s pauzama između, to nam daje mogućnost da ukupno trčimo na tempu laktatnog praga dulje, čak 50-80 minuta.

Uz to, pauze između intervala daju nam i mentalni odmor, a svi ćemo se složiti da je to na teškom treningu vrlo važno. Umjesto da mislimo na to kako treba odraditi osam, devet kilometara u komadu, jedemo tu tortu zalogaj po zalogaj!

Primjer tempo intervala:

  • Zagrijavanje: tri kilometra laganog trčanja
  • Trening: trči se tri puta po 2.500 m na tempu desetak sekundi bržem od tempa polumaratona, a između intervala radi se pauza od tri minute hodanja
  • Primjer: ako je vaš tempo polumaratona 5:10 min/km, trčite intervale od 2.500 m na oko 5:00 min/km. Nakon svakog brzog dijela hodajte tri minute
  • Rastrčavanje: tri kilometra laganog trčanja
  • Ukupna duljina: 14 kilometara

Ovo je samo jedan primjer treninga – tempo intervali mogu biti i tri puta tri km, dva puta četiri km ili u minutama poput tri puta po deset minuta – no o tome u nekom od idućih treninga tjedna.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

(1579)

Vrijedi pročitati