15 ZAKONITOSTI TRENIRANJA

Treniraj po planu, ali mu ne robuj

Ne određujte strogo dnevni plan, mnogo je lakše planirati na tjednoj razini jer mnogo je stvari koje nam utječu na planove, stoga – budite fleksibilni, ali ostvarite planirano.

 

Nepredvidivih okolnosti i uvjeta je mnogo, od vremena, obaveza, osobnih razloga, osjećaja. Osnovna ideja ove zakonitosti je – slušajte svoje tijelo. Koristeći ovu tehniku trkači bi trebali pratiti to kako se osjećaju prije i za vrijeme treninga i tada prema tome prilagoditi svaki svoj trening.

 

Prvo osjećaj, a onda plan

Mnogi trkači treniraju prema unaprijed određenom, tjednom planu treniranja. Ovaj pristup je daleko od idealnog jer, kao što je Newton istaknuo, vrijeme možda nije uvijek prikladno. Taj dan, možda iz nekog posebnog osobnog razloga ne možete napraviti određeni, planirani tip treninga. Posebice, tjelesni faktori (manja prehlada ili bolovi u mišićima od prethodnog treninga) ili vanjski faktori (poslovne ili obiteljske obaveze, manjak sna, putovanje…) mogu smanjiti tjelesne mogućnosti da odradite taj dan trening, i još važnije, mogućnost da imate koristi od konkretnog treninga.

Osim što od treninga izvedenog u takvim uvjetima neće biti koristi, jer oštećeni mišići neće moći napraviti trening kako bi trebalo, odgodit će njihov oporavak.

Dnevni plan trebao bi služiti samo kao smjernica. Trebate biti fleksibilni u modificiranju i prilagodbi plana uvjetima i faktorima koji utječu da njegovu izvedbu.

 

Upoznajte i slušajte sebe

Da bi znali koliko i kako trenirati određenog dana ključno je naučiti slušati svoje tijelo. To je, naravno, mnogo teže od tupog praćenja unaprijed određenog plana jer zahtjeva upoznavanje sebe samog i fleksibilnost, vrline koje ne posjeduju svi.

Opet, na kraju, sposobnosti određivanja načina treniranja nekog određenog dana u konačnici određuje vaš uspjeh u trčanju. Ogromna je mudrost u Marti Liquorijevoj izjavi: “Što je bol i neugoda relativno neiskusnom trkaču, tek je informacija elitnom trkaču”. (Liquori i Parker 1980.)

Budite usklađeni sa sobom i pratite osjećaj vaših nogu na početku svakog treninga, kao i za vrijeme treninga. Kada trenirate intenzivno, normalno je da su vaše noge umjereno umorne i usporene na početku treninga. Svejedno, kako trening napreduje taj osjećaj trebao bi potpuno iščeznuti. Svaka mišićna bol, ukočenost i zamor koja traje ili se pogoršava za vrijeme treninga ukazuje na to da se vaše noge nisu dovoljno odmorile.

U takvim okolnostima trebali bi završiti trening i odmoriti kako bi se vaši mišići oporavili prije novog teškog ili dugog treninga. Ako vam se osjećaj snage u nogama ne vrati unutar 28 ili 48 sati, tada vam vaše tijelo govori da ste na putu za pretreniranost.

Izvor: Lore of running, Tim Noakes, MD
Priprema: 3sporta (A)

15 Zakonitosti treniranja:

1. Trčite kontinuirano, tijekom cijele godine

2. Započnite postupno i trenirajte lagano

3. Prvo treniraj za izdržljivost, a onda za brzinu

4. Treniraj po planu, ali mu ne robuj

5. Izmjenjuj teške i lagane treninge

6. Ostvari svoj potencijal uz optimalnu količinu treninga

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz